Waarom wij er goed aan doen om mentaal leniger te worden

Hoe staat het met uw mentale conditie en hoe houdt u deze op peil? Mentale klachten treden op als er veranderingen optreden die niet stroken met bekende situaties waarin iemand zich normaal begeeft. Het past niet meer zoals we dachten of gehoopt hadden waar wij ons prettig bij voel(d)en. Veranderingen werken verstorend in de aangeleerde manier van denken waardoor mensen niet meer goed in hun vel komen te zitten. Van binnen raakt het proces verstoord door de externe veranderingen. Het duurt even totdat er aanpassing plaatsvindt en de nieuwe instelling als normaal ervaren wordt.

Dit lukt niet altijd bij iedereen waardoor mensen met zichzelf in de knoop raken. Hoe langer dit duurt, des te groter de impact van mentale klachten waardoor mensen niet meer goed kunnen functioneren. Er treedt mentaal verzuim en ook uitval op. Afhankelijk van de ernst en duur kunnen deze klachten medisch worden omdat het biologisch systeem ook ontregeld raakt en mensen in dure lange-termijn behandeltrajecten terechtkomen. De gevolgen van mentale klachten zijn enorm en daarom is aandacht hiervoor nu nodig.

Hoe komt het dat de ene persoon zich makkelijker kan aanpassen aan een nieuwe situatie dan de ander? Dit heeft te maken met de mentale staat of gesteldheid van iemand. Hoe beter en flexibeler de mentale gesteldheid, ofwel mentale lenigheid, des te makkelijker de persoon met veranderingen kan omgaan zonder zichzelf te verliezen of behoud van zijn/haar natuurlijke identiteit. Dit laatste is belangrijk omdat veel mensen wel met veranderingen kunnen omgaan, maar wel vaak ten koste van hun eigen persoonlijkheid, drijfveren en/of ambities.

Meebewegen om verschillende redenen kan goed met het risico dat mensen steeds verder weg van hun eigen identiteit komen te staan en dit breekt hen op den duur op. Dingen (moeten) doen tegen je eigen natuur voelt niet goed van binnen, maar is niet zichtbaar van buiten. Onderdrukken, maskeren of negeren hiervan zijn veelgebruikte strategieën om overeind te blijven in de praktijk, maar op den duur raken deze uitgewerkt. De bom barst een keer, het bekende moment van boem is ho. Het zijn dus niet alleen de mentale klachten an sich door externe gebeurtenissen, maar de onverenigbaarheid van wie iemand echt is en hoe zij/hij denkt en doet of verwacht wordt te denken en doen, wat tot mentale problemen en uitval leidt.

Bij veel veranderingen van buitenaf in een korte tijd, zoals we dat nu meemaken, is dit effect veel groter. Ons denken en doen wat we jaren lang hebben gehanteerd en wij onszelf hier goed bij voelden wordt sterk op de proef gesteld. De gecreëerde zekerheden en normen vallen weg. Dit maakt mensen onzeker. Waar en wanneer hebben we geleerd om te navigeren met onzekerheid en tegenslagen? De meeste dingen waren vanzelfsprekend en ging altijd toch wel goed, nietwaar?

De huidige samenleving is sterk veranderd. Van de ene op de andere dag ziet de wereld er anders uit. De wereld van VUCA – Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguity – is voor iedereen zichtbaar en voelbaar. Mensen worden nu uitgedaagd om hun innerlijke denkproces te herzien en/of beter af te stemmen op de veranderde buitenwereld, maar weten niet hoe. Immers, als uw denken en werken altijd goed voor u heeft gewerkt, dan is er geen reden om hieraan te twijfelen, toch?

Mensen in een goed mentale staat kunnen zich snel aanpassen aan de nieuwe situatie zonder zichzelf als persoon te verliezen. Zij beschikken over mentale lenigheid en kunnen goed met tegenslagen of onverwachte gebeurtenissen omgaan. Zij blijven zichzelf en blijven kansen en lichtpunten zien ongeacht hoe zwaar het is of aanvoelt. Dit is te oefenen, net als het trainen van onze fysieke lichamelijke gesteldheid. Hoe meer we oefenen, des te leniger ons lichaam wordt met meer kracht en minder voorkombare blessures. Hoe staat het met onze mentale gesteldheid? En hoe kunnen we dit oefenen?

Onze mentale conditie is verre van optimaal. Uit onderzoeken blijkt dat er een forse toename is van mentale klachten en dat er 4 miljoen verborgen Corona-burnouts zijn. Investeren hierin is nu nodig voor een betere mentale conditie om mensen mentaal leniger te maken om erger te voorkomen. Voor de mensen zelf en hun omgeving, organisaties en maatschappij.

Het oefenen en verbeteren van mentale lenigheid kan heel goed met Hoop-denken. Niet door passief te hopen, maar door actief met de denkwijze van Hoop (ASHA) te werken. Deze unieke denkwijze staat dicht bij elk persoon, spreekt de verbeeldingskracht van mensen aan, vrijwel iedereen wil ermee werken, en biedt zo een goed alternatief op het VUCA-denken. Immers, we kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

Hoop-denken stimuleert samenwerken vanuit purpose en maakt verborgen energie en creativiteit vrij. Meer veerkracht, flexibiliteit en wederzijds begrip ongeacht de werkdruk, omstandigheden of veranderingen. Het geeft meer werkplezier, werkt verbindend en versnellend en bespaart minimaal 40% van tijd en geld. Inmiddels zijn er mooie Hoop-voorbeelden!

Werken met Hoop is een unieke aanpak die preventief én helend werkt bij mentale klachten en onderscheidt zich van aanpakken gericht op symptoombestrijding. Wacht niet af, maar ga ermee aan de slag. www.hoopwerkt.net

Tot slot, naast dat werken met Hoop mensen mentaal leniger maakt, stelt het ons ook in staat om een andere economie na het Coronatijdperk te creëren. Niet blijven varen op VUCA-gebaseerde strategieën, maar bewust nu kiezen en ontwikkelen van duurzame kansrijke op Hoop-gebaseerde strategieën. De toekomst ligt in onze handen! Waar gaat u voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *