Waar onze aandacht op te vestigen richting de toekomst om mentaal verzuim en uitval te voorkomen?

De afgelopen maanden met Corona hebben enorme veranderingen teweeg gebracht. Van lock-downs tot versnellingen en een enorme bak aan nieuwe maatregelen en onzekerheden en het wegvallen van zekerheden in werken, leven en sociale omgang. Er lijkt weinig ruimte meer te zijn voor spontaniteit en er moet meer nagedacht worden over activiteiten. Een belangrijke bewustwording is het belang van hygiëne en preventie in brede zin. Dit heeft niet eerder op deze schaal plaatsgevonden ondanks de veelheid aan jarenlange beleidsmaatregelen en onderzoeken.

Preventie als collectieve opdracht. De preventieve maatregelen en de gekozen strategie van groepsimmuniteit aangegeven door deskundigen gaat gepaard met risico’s evenals de gekozen scenario’s in andere landen in de wereld. Elk land is nu bezig om het beste te doen voor haar burgers om zo min mogelijk schade te richten aan de economie. Niemand heeft het beste antwoord. Er is geen risicovrij scenario, voor risicomijdend gedrag is er nu geen ruimte en tijd. Welk scenario het meeste oplevert en tegen welke kosten zal pas op termijn blijken.

Waar we aandacht voor moeten hebben, is de impact van deze situatie in de hoofden van mensen. De mentale kant van deze Corona-tijden mag en moet niet onderschat worden. Angst heeft een direct negatief gevolg op gezondheid omdat dit stress en gevoel van onmacht oplevert waardoor mensen zich naarder en ook zieker gaan voelen. Niet dat mensen perse ziek zijn, maar door continu gevoed te worden met aanhoudende berichtenstroom over Corona en hoe het zich ontwikkelt, zullen meer mensen ziek worden omdat het (be)dreigend overkomt, hoe goed de bedoeling van de berichtgeving ook is.

Het angst-denken gaat onbewust sterker in de hoofden zitten, want we zijn van nature zo geprogrammeerd. Dit maakt dat vooral onbewuste mensen (het leeuwendeel van de samenleving) automatisch hier in meegaan en zich laten leiden door negatieve gedachten, schaarste-denken en hierin blijven vastzitten voor lange(re) tijd. Tijdelijk kan stress opgevangen worden, maar als dit langer duurt gaat dit nare bijwerkingen geven. (Als farmaceut weet ik er alles van en dat antidepressiva en antipsychotica hier geen soelaas bieden). De gevolgen hiervan op de mentale gesteldheid en gezondheid voor de samenleving zullen enorm zijn. Als we nu niets doen, zal Nederland kampen met een giga mentaal probleem.

We zitten op een tikkende tijdbom met 4 miljoen verborgen Corona burn-outs blijkt uit het recente onderzoek van het NCPSB. Volgens Theo Immers: “Hele bedrijfstakken, waaronder vitale sectoren, dreigen stil te vallen doordat werknemers straks met burn-outklachten thuis komen te zitten.” artikel Het luiden van deze noodklok betekent nu collectief actie nemen. Het is een serieus signaal waar we nu mee aan de slag moeten. Ook hier geldt: voorkomen van mentaal verzuim en uitval is beter, slimmer en goedkoper dan genezen ervan en volledig re-integreren. En het kan echt anders! Wacht niet tot het te laat is, maar ga werken met Hoop!

Tough times don’t last, tough people do. Wie waagt de kans om nu meer met Hoop-denken te doen? Wie wil voorkomen dat er mentaal verzuim optreedt en wil helpen om krachten te bundelen zodat we overeind blijven door een meer veerkrachtige levenshouding waar iedereen blijer en beter van wordt? In dat geval ga naar www.hoopwerkt.net, mail info@hoopwerkt.net of bel 079-7113552.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *