Dat de afgelopen maanden een andere dynamiek hebben gebracht in ons werk en leven door een onzichtbaar virus is niemand ontgaan. Een ongekende wereldwijde verstoring van de normale wereld. Deze verstoring heeft iets anders teweeg gebracht. De genomen maatregelen als reactie op deze verspreiding hebben dagelijkse vanzelfsprekendheden en zekerheden onderuit gehaald.
Iedereen wordt uitgedaagd om opnieuw te denken over allerlei thema’s in het dagelijkse leven. Zoals bv het reizen, studie, werk, wonen, recreatie, gezondheid, samenkomsten etc.. Het herbezinnen op het leven is ineens een belangrijk thema geworden. Niet voor later, maar nu. Wat wil ik, wat vind ik belangrijk, wie ben ik, wat die ik, wat wil ik bereiken, wat wil ik achterlaten..?
Het gevolg is dat niet iedereen meer op dezelfde manier denkt als voorheen en angst in de samenleving fors is toegenomen. Sterker nog, veel mensen zijn heel anders gaan denken over bepaalde zaken en dit heeft invloed op beslissingen en gedragingen. Ook zijn de interacties heel anders. Enerzijds meer afstandelijk en digitaal, anderzijds meer intiem en diepgaand. Binnen persoonlijke relaties alsook binnen teams en organisaties is dit een grote verandering die ervoor zorgt dat er andere keuzes gemaakt worden. Dit zijn de eerste uitkomsten uit de survey ‘Voorwaarts in het nieuwe normaal’.
Business-as-usual is niet usual of normaal meer. Deze verandering in denken en andersoortige interacties zijn in geen van de plannen of forecasts opgenomen, maar zijn wel bepalend voor de onderlinge verhoudingen, processen en uitkomsten. De valkuil is om vanuit angst en reflexen terug te willen gaan naar wat was, maar niet meer (hetzelfde) is. Hoe nu verder?
Waar nu ruimte en tijd voor is en ook behoefte aan is, is collectief reflecteren, vertragen om anders en vooruit te denken en bijbehorende verantwoorde acties nemen in plaats van reageren uit het verleden of percepties. Het kiezen van een juiste richting in plaats van doorgaan op de ingeslagen route van een doodlopende weg, leren navigeren met onzekerheden en tegenslagen omdat voorspelbaarheid niet meer opgaat, met elkaar vooruitkomen in uitdagende situaties in plaats van stil blijven zitten en hopen dat het overwaait. Dit vraagt om een wendbare veerkrachtige levenshouding van mensen. Waar en hoe dat te leren?
Dit is geen vanzelfsprekendheid, de meeste mensen hebben al moeite met een zuchtje tegenwind omdat het altijd goed is gegaan. Zeker in NL is er een grote groep van notoire klagers. Dit levert een andere houding en gedrag op dan die nu nodig is om samen vooruit te komen in de nieuwe realiteit met nieuwe uitgangspunten. Niet blijven klagen en zuchten, maar opveren en kansen creëren die zinvolle waarde-opbrengsten opleveren.
Deze wendbare veerkrachtige levenshouding zit in een persoon en het bijbehorende gedrag, niet in een positie, opleiding of ervaring of regels, protocollen of werkprocessen. Het is aan te leren via het Hoop-denken. Dit bevat een praktische denk- en werkmethode waar een ieder inzichten en kennis opdoet die meteen toepasbaar zijn in de praktijk, handvatten meekrijgt om met elke situatie goed om te gaan. Dit geeft energie, zin en plezier. Beter samenwerken en zinvolle resultaten boeken op een manier waarin iedereen het beste uit zichzelf haalt en het verschil maakt. Alleen door dit te ervaren, gaat het impact hebben.
Middels onze survey ‘Voorwaarts in het nieuwe normaal’ helpen we mensen, teams en organisaties om meer inzicht te krijgen hoe mensen anders denken in deze tijden, en hoe de positieve ervaringen te benutten voor het creëren van een betere toekomst. Deze survey vormt een bouwsteen van het Shape-the-Future Programma. Wil jij ook meedoen? Meld je aan via: http://www.hoopwerkt.net/partners/