Hoe Corona onze manieren van kijken, denken en doen verandert en waar op te letten

Dat de hele wereld nu letterlijk viraal is gegaan, is een feit. Wie had dat zich enkele maanden geleden kunnen voorstellen? Het was toen onvoorstelbaar en is nu de nieuwe realiteit voor iedereen geworden. We krijgen met ongekende nieuwe regels te maken die onze vrijheid en sociale interacties fors inperken om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De vraag is: hoe gaat dit uw situatie beïnvloeden en waar kunt zelf invloed op uitoefenen?

Voor Corona vonden we alles nog normaal en deden we dingen op de bekende manieren. We werkten vanuit vanzelfsprekendheden en gecreëerde zekerheden in de buitenwereld, die ineens in toenemende mate wegvallen of op losse schroeven staan. Het bestaande, de bekende patronen en gedragingen gaan niet meer op. Er is een nieuwe realiteit ontstaan, die vraagt om een andere mindset. Is dit een zorg of een zegen?

We zullen ons als mens, organisatie en samenleving opnieuw moeten uitvinden. Niet omdat het kan, maar omdat het moet ongeacht of we het leuk vinden of niet. Ieder op zijn/haar eigen manier omdat anders de buitenwereld ons gaat opleggen wat we moeten doen. Dit is wat het onzichtbare virus en de daaruit voortkomende maatregelen nu doen. Er ligt een individuele én collectieve opgave voor alle 17 miljoen Nederlanders om ons gevoel, verstand en wijsheid te gebruiken, de zintuigen en de vooral de verbinding tussen hart en hoofd te versterken, omdat onze stappen kunnen gaan bepalen hoe onze toekomst eruit gaat zien. Ons bewustzijn speelt hierbij een cruciale rol.

Er zijn twee mindsets die bepalen hoe te kijken en om te gaan met deze crisistijd: ziet u het als een gevaar en bedreiging omdat zaken verloren gaan of als een kans om iets nieuws neer te zetten?

Inspelen op angsten is eeuwenoud omdat we als mensen van nature nu eenmaal vanuit angst geprogrammeerd zijn. De minste of geringste onzekerheid door tekorten, schaarste of nieuwe ontwikkeling kan angst induceren en versterken. Hier wordt ook slim op ingespeeld door mensen, bedrijven en organisaties in alle sectoren, zowel privaat als publiek. Zie bv het hamstergedrag dat voor ongekende omzetten in supermarkten zorgt, terwijl er geen tekorten zijn. We behouden liever wat we hebben omdat de angst voor verlies 10x sterker aanvoelt dan voor iets nieuws gaan. Daarnaast gedragen bange mensen zich als makke lammetjes en laten zich makkelijk (onbewust) leiden door anderen, wat er gezegd, geschreven of beweerd wordt.

Dit is altijd zo geweest en is nu het geval, zeker in deze tijden van onzekerheid. Of dit zo gaat blijven en of wij zo geleid willen worden, dat is aan ons allen. Als we als mensen bewuster worden en vanuit een andere mindset – van Hoop –  gaan werken, dan gaan we samen een hoopvolle toekomst creëren. Als we deze verantwoordelijkheid laten liggen, dan staan we toe dat onze toekomst bepaald wordt door anderen zonder garantie op perspectief. Dit is geen gefilosofeer, maar een universele wetmatigheid.

De mindset van Hoop laat mensen anders naar dezelfde situatie kijken waardoor ze andere beelden, gedachten en inzichten krijgen en tot nieuwe gerichte acties komen i.p.v. op angst-gebaseerde reflexmatige reacties. Het Hoop-denken zit niet van nature in mensen, is daarom niet of nauwelijks ontwikkeld, waardoor we liever in onze comfort zone blijven zitten, blijven doen wat we altijd deden en dit willen vasthouden aan het bekende ondanks dat het niet meer volstaat. Terwijl nieuwe kansen juist daarbuiten liggen, maar omdat we ze niet kunnen inbeelden bestaat het niet. Deze Corona-crisis heeft het ondenkbare de nieuwe realiteit gemaakt. Wie had zich dit durven voorstellen? En wat kan Hoop hierin betekenen?

Werken met Hoop betekent grenzen verleggen en heruitvinden van mensen, organisaties en samenleving. Zitten we wel op de juiste koers? Willen we nog steeds dezelfde kant op of juist een andere koers kiezen die ons beter toekomstperspectief geeft? Hebben we de juiste mindset om deze periode van onzekerheid goed door te komen of dreigt er een nare afloop? Willen we terug naar het oude normaal of zijn we juist wakker geschud dat het ook anders kan en zelfs moet? Het zijn deze vragen die nu aan de orde zijn om te kijken of en welke organisaties en bedrijven bestaansrecht hebben. En wat gaat de mentale impact van Corona op mensen en publieke gezondheid zijn? Kunnen mensen het daarna wel bolwerken hoe de wereld veranderd is en of welke nieuwe rol ze spelen?

Deze periode is een geweldige kans om met Hoop-denken aan de slag te gaan. Alle inzet is nu erop gericht om Corona te bestrijden, met Hoop-denken kunnen we de gevolgen hiervan – vooral de negatieve – verminderen of vermijden en onszelf overstijgen. Als we dit bewust en op grote schaal gaan doen, dan zijn we met elkaar in staat om een toekomst te creëren op basis van Hoop. Dit haalt het beste uit mensen naar boven zoals de vele opgestarte initiatieven laten zien. De tijd zal leren of deze initiatieven tijdelijk zijn of dat we weer terugvallen op ons oude gedrag.

We kunnen nu bewust ervoor kiezen om het Hoop-denken te stimuleren en onderdeel maken van ons fundamentele denken. Om beter te leren omgaan met langere perioden van onzekerheid en tegenslagen en echte vernieuwing in te zetten waar we met elkaar écht voor willen gaan. Hoop kan veel meer kracht, waarde, verbinding en menselijkheid teweeg brengen omdat het alle verborgen menselijke vermogens aanwendt. Angst daarentegen werkt juist verlammend waardoor deze vermogens uitschakelen en we onszelf niet naar een hoger plan kunnen tillen.

Voor welke toekomst gaat u: een toekomst van hoop of van angst?

Meer weten of meer werken met Hoop? Laat het weten via info@hoopwerkt.net of 079-7112552. Wij zijn geen klagers of angst-aanjagers, maar bewuste mensen die juist in uitdagende tijden als deze opstaan om te leiden met Hoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *