Waarom Hoop-denken rust en richting geeft in onrustige tijden met Corona?
Weet u wat het woord van het jaar in de wereld en waarschijnlijk van deze decade is? Wie kent het woord Coronavirus niet en wat het vooral teweegbrengt. Alle media en nieuwsberichten richten zich hierop en alles lijkt wereldwijd tot stilstand te komen. De druk op regeringsleiders en publieke gezondheid is hoog. Overheden roepen zelfs noodtoestanden af. Er is iets gaande waar we geen invloed op hebben, het overkomt ons allen. Wat nu wel en niet te doen?
De verspreiding van dit virus laat zich niet door landsgrenzen of regels tegenhouden. Het begint ergens en gaat gewoon verder. Het maakt geen onderscheid tussen mensen, achtergrond, opleiding, rijkdom of status. Het overkomt ons en iedereen zit in dezelfde boot. Dit versterkt het angstgevoel bij individuen en groepen. Op straat spreken de gezichten van mensen boekdelen en is er een bepaalde stilte en spanning te voelen.
We hebben met een grote mate van onzekerheid te maken, waardoor heel veel vragen opkomen, maar duidelijke antwoorden vooralsnog uitblijven. Dit wakkert angst, vrees en onzekerheid aan in onze hoofden omdat de dagelijkse gang van zaken, ritme, structuur en ‘zekerheden’ opeens verstoord worden/zijn. Vrijwel niemand heeft het Coronavirus zien aankomen. Alle plannen vallen in duigen of moeten drastisch aangepast worden. Deze onvolkomen onverwachte situatie van overmacht heeft direct invloed om de mentale toestand van mensen. Het zijn vooral de negatieve emoties die de geest onbewust voeden waardoor beeldvorming en perceptie sterk veranderen of vervormen. Zeker door de schaal en intensiteit waarop berichtgeving plaatsvindt.
Het gevolg hiervan is dat de angst voor het virus groter is/wordt in de hoofden dan het werkelijke gevaar van het virus zelf. Het angst-denken neemt onbewust sterk toe, het wakkert oerinstincten aan waardoor mensen vanuit overleving en reflexen gaan handelen. De massahysterie, het kuddegedrag en massale hamstergedrag van wc-papier en levensmiddelen zijn duidelijke uitingen van wat bangheid doet met mensen. Hier is geen logische of rationele verklaring voor. Het is puur handelen vanuit emotie om zelf niets te kort te komen en het gevoel van ‘zekerheid’ te creëren terwijl er geen tekorten zijn.
Hoe dit angst-denken te verminderen in uw hoofd?
Dat het Corona-virus er nu eenmaal is (en ook weer gaat verdwijnen), en bepaalde mensen treft net als bij de griep, is een feit. De hygiëne-maatregelen hoe dit te voorkomen of verder te verspreiden zijn duidelijk. Maar hoe het angst-denken ten gevolge hiervan te verminderen of te voorkomen in de hoofden van mensen, daar liggen enorme kansen om minder of niet ziek te worden. Deze keuze ligt binnen uw eigen invloedssfeer, u bent degene die daarover gaat. Het is aan u om te bepalen of u dit wel of niet toelaat. Als u blijft denken aan het virus, elke dag weer, dat u ziek gaat worden of juist wilt dat u niet ziek wordt, dan is de kans juist groter dat u ziek gaat worden. Door deze aanhoudende gedachten creëert u hiermee juist een voedingsbodem voor ziekte en ziek worden in uw geest, die zijn uitwerking krijgt in uw fysieke lichaam. U verhoogt hiermee het risico om ziek te door het virus of op een andere aandoening (vb. stress, paniek, depressie) ten gevolge van deze gedachten.
Door bewuster van deze gedachten en lichaam te worden, en uw mindset te veranderen kunt u ervoor zorgen dat dit niet gebeurt. Als u accepteert dat het virus er nu eenmaal is en dat u gezond bent en blijft, u juist naar de nieuwe kansen kijkt die ontstaan door de extra vrije tijd, minder reizen en meer tijd met gezinsleden in plaats van collega’s op het werk doorbrengen, dan komt er een andere gedachtestroom op gang. Wat kunt u anders doen, welke andere plannen maken met de nieuwe realiteit? U houdt zich door een andere manier van kijken, denken en doen met nieuwe kansen en mogelijkheden bezig dan steeds de (be)dreiging van onzekerheid en angst te voelen en ermee gevoed worden.
Dit is wat het Hoop-denken teweeg brengt zowel in zakelijke en persoonlijke zin. Door het Hoop-denken kiest u bewust voor een andere denkstand om naar dezelfde situatie te kijken waardoor u andere dingen gaat zien. Hoop-denken gaat over hoe kunt u de kans verhogen dat iets goeds en zinvols ontstaat. Dit kunnen heel veel dingen zijn, die u gaat verkennen en ondernemen om iets nieuws te creëren wat nog niet eerder bestond. Dit geeft rust en richting in het hoofd omdat u de nieuwe realiteit accepteert, maar niet ontkent of gaat bevechten.
Dit is het tegenovergestelde bij het angst-denken. Hier is de gedachte hoe kan ik het risico verkleinen dat mij iets negatiefs overkomt of dreigt te gebeuren? Deze manier van denken overheerst heel sterk en stimuleert handelen vanuit reflexen in plaats van adequate respons genereren. Deze manier van denken leidt juist meer tot ziek worden door Corona of iets anders of om de vele zorgen en consequenties ten gevolge van deze virusverspreiding. Dit draagt meer bij tot het schaarste-denken waardoor u zich juist gaat richten op kansarme toekomstperspectieven. Deze keuze bepaalt of u tot de winnaars of verliezers gaat behoren van deze crisis. Laat dit niet toe in uw hoofd en handelen, maar verdiept u zich meer in het Hoop-denken om u nu staande te houden en er sterker uit te komen. Benut deze tijd slim en verstandig door de juiste mindset te kiezen!
Meer weten: mail naar info@hoopwerkt.net, bel op 079-7113552, of kijk op www.hoopwerkt.net
Gratis spreekuur voor vragen: elke werkdag van 10.00-13.00 uur.