Waarom sociale innovatie onmisbaar is bij digitale transformatie in ziekenhuizen
Zoeken in plaats van zorgen? Zoeken naar een infuuspomp voor de patiënt, die verpleegkundigen nodig hebben, maar er niet ligt. Extra verpleegbedden omdat patiënten van de operatie overgeplaatst worden naar de zaal. Waar deze te vinden zonder extra bedden geclaimd te hebben in geval dat….? Hoe ervoor te zorgen dat schoongemaakte hulpmiddelen bruikbaar en vindbaar zijn? Wat is echt in gebruik, waar staat het en wat staat er in opslag? Wie beheert welk proces en hoe overzicht te creëren binnen de logistieke dienstverlening voor duurzaam beheer medische hulpmiddelen? Veel frustratie en tijdverlies door hamstergedrag van verpleegkundigen, onvoldoende afstemming tussen afdelingen met als gevolg grote tekorten en nieuwe risico’s elders. Dit heeft direct invloed op de bedrijfsvoering en kwaliteit van dienstverlening van ziekenhuizen.
Hoe de betrouwbaarheid van de beschikbaarheid op 100% krijgen? Van technische oplossing naar totaaloplossing voor medische hulpmiddelen. Verschillende afdelingen, ICT, techniek, schoonmaak en magazijn spelen hier een grote rol om de verpleegkundigen te ontzorgen. Minder onnodig zoeken naar medische hulpmiddelen betekent meer tijd en aandacht voor patiënten en meer rust. Door het tekort aan zorgpersoneel en hoge werkdruk dreigen er steeds meer operatiekamers gesloten te worden. Ziekenhuizen doen er goed aan om intern de huidige logistieke processen goed onder de loep te nemen. Er is hier nog veel winst en waarde te behalen. Hoe dan en waar te beginnen?
Niet de verpleegkundigen of het zorgtraject, maar het schoonmaakproces als startpunt voor een nieuw integraal proces waar reiniging en onderhoud, gebruik, opslag en gebruik elkaar aanvullen om de gebruikscyclus sluitend te krijgen. Niet alleen vanuit de eigen lijn werken, maar via soepele en slimme ketensamenwerking gezamenlijk waarde toevoegen voor de patiënten. Dit vraagt om een andere manier van kijken, denken en werken en alles samenbrengen. Hoe alle betrokken stakeholders zich meer betrokken laten voelen en iedereen in de juiste stand te krijgen om een bijdrage aan dit proces te leveren? Hoe de verschillende stakeholders met diverse culturen en talen laten samenwerken in een keten met een sluitende gebruikscyclus?
Voorbij traditionele verhoudingen van sterke hiërarchie naar andere verhoudingen en soorten samenwerkingen. Naast alles binnen de eigen afdeling tot in de puntjes goed geregeld hebben ook nieuwe verbindingen leggen met nieuwe activiteiten en bijbehorend gedrag op basis van gelijkwaardigheid. Met ondersteuning van stabiele en betrouwbare technologische systemen (o.a. Track & Trace) dat ook voldoet aan de wensen, eisen en vaardigheden van diverse gebruikers.
Verbindend samenwerken en sociale innovatie zijn hierbij onmisbaar omdat dit driemaal zoveel effect heeft dan technologische innovatie. D.w.z. dat een investering in technologie (de harde kant) een kwart van de hele opbrengst voor haar rekening neemt. De overige 75% is mensenwerk (de zachte kant) en toe te schrijven aan sociale innovatie om echt impact te maken op meerdere niveaus. Bewustwording van het belang, de nut en de noodzaak hiervan is essentieel om daadwerkelijk de gewenste opbrengsten en kostenbesparingen te realiseren. Hoogste tijd voor ziekenhuizen om ketenbeheer medische hulpmiddelen mét verbindend samenwerken en sociale innovatie hoog op de agenda te plaatsen als onderdeel van de bedrijfsvoering en hiermee aan de slag te gaan. En om risico’s van het dreigende zorginfarct door het onnodig tekort van 560 bedden per dag te verkleinen.
Ziekenhuizen die al begonnen zijn met (b.v. Track & Trace) technologie en meer opbrengsten willen behalen dan nu het geval is, kunnen wij verder helpen met verbindend samenwerken en sociale innovatie. Zoals b.v. het UMCG dat organisatiebreed bezig is met ‘Het Nieuwe Denken en Werken’ rondom de ketensamenwerking ketenbeheer medische hulpmiddelen. Wilt u ook uw mensen en teams toerusten om deze uitdaging goed aan te kunnen met HNDW, neem contact op met dr. Asha Nagesser, programmamanager HoopWerkt en Economie & Ruimte.