Waarom werkgevers met ziekteverzuim door werkstress er goed aan doen om Collaboration Officers in te zetten.
Ziekteverzuim door werkstress kost bedrijven 8100 Euro per werknemer per jaar. Deze kosten lopen per jaar op. Afwezigheid van gestresst personeel kostte het Nederlandse bedrijfsleven 2,8 miljard Euro in 2017. Werkstress is al heel lang een probleem en we zien dat steeds meer werknemers er last van hebben. En toch blijkt het luiden van de noodklok alleen niet voldoende. https://www.ad.nl/ad-werkt/ziekteverzuim-door-werkstress-kost-bedrijven-8100-euro-per-werknemer-per-jaar~ac69ce5a/
Werkgevers geven de voorkeur aan jongere werknemers omdat die minder kosten dan oudere werknemers. De beeldvorming van de laatste groep is negatief omdat deze vaker ziek zouden zijn. Opvallend is dat juist in de groep van 24—35 jaar, het ziekteverzuim het hoogst is. Per werknemer komt er 8100 Euro per jaar bij en dit zou opgeteld moeten worden bij de reguliere kosten. Dit geeft een andere rekensom, en blijken jongere werknemers aanzienlijk duurder uit te vallen dan aanvankelijk gedacht. Het is maar de vraag of oudere ervaren werknemers nog wel zoveel duurder zijn terwijl zij juist veel minder vaak ziek zijn en hun leven veelal meer op orde hebben. Zeker als de druk stijgt en onzekerheid toeneemt, wat in deze tijden het nieuwe normaal is, ligt bij jongeren een hoger uitvalrisico met extra kosten. Door de werk- en levenservaringen hebben oudere werknemers meer relativeringsvermogen en kunnen ze goed kunnen blijven functioneren, ook in tijden van onzekerheid. Goedkoop is duurkoop lijkt hier ook van toepassing te zijn.
Wat kunnen werkgevers anders doen om dit ziekteverzuim door werkstress te verlagen? TNO pleit voor een bredere aanpak om de werkstress op de Nederlandse werkvloer te verlagen. ,,Om werkstress tegen te gaan wordt vaak maar op één ding gefocust, dan krijgen werknemers bijvoorbeeld een mindfulcursus. Zo’n training is heel goed, maar er is meer nodig.’’ Werkgevers moeten stressfactoren op de werkvloer opsporen. Ervaren werknemers bijvoorbeeld een informatieoverload, dan kan een ‘digital detox’ een mogelijke oplossing zijn. ,,Wij als maatschappij moeten anders naar werk en wat dat met ons doet gaan kijken. Als we werkstress effectief willen bestrijden, moeten we de zaken grootser aan gaan pakken.’’
Surveys doen om de medewerkerstevredenheid te meten is en blijft belangrijk, maar zal nooit het echte verhaal naar boven krijgen. Pas na werktijd komt het echte verhaal naar buiten. Naast het geven van trainingen en coaching kan het inhuren van een Collaboration Officer één van de oplossingen zijn. Dit is een ervaren stevig persoon met een goed gevuld pakket aan brede relevante werkervaringen, die positieve energie brengt met empathisch leiderschap. Een plug-and-play krachtige buitenboordmotor met durf-denk-doe-kracht die werkt aan 4 V’s binnen de organisatie: Vertrouwen, Verbinding, Versterking en Versnelling.
De CO is een linking pin, die ervoor zorgt dat teams beter gaan samenwerken, bij projecten plan B tijdig starten als plan A niet werkt en best-practice-sharing stimuleert. Het gaat hier dus om een direct inzetbare en zichtbare menselijke werkbron met business acumen, social en human intelligence. Iemand die op de werkvloer meedoet, het beste uit mensen haalt en teams helpt hun doelstellingen te behalen met beduidend minder ziekteverzuim. Geen vertrouwenspersoon, HR-medewerker of coach met goedbedoeld advies vanaf de zijlijn, maar een aanjager en verbinder die snel gevonden wordt en met de voeten in de klei staat om actief bij te dragen en bij te sturen. Een CO verdient zich heel snel terug. Zeker bij organisaties met meer dan 150 mensen is de investering binnen een jaar terugverdiend en levert het ook meer impact op. In deze periode kunnen interne mensen opgeleid worden als CO zodat ze het op de juiste manier en van de juiste persoon aanleren en de organisatie hier blijvend voordeel uit blijft halen.
Meer weten over het CO-schap en het profiel? Neem contact op met HoopWerkt via mail info@hoopwerkt.net of via 06-12843852.