Einde van Lean en Agile in zicht

Het is zo stil
Valt het niet op dat het zo stil is geworden rondom Lean en Agile? Is het omdat het zo bekend en groot is geworden dat iedereen het kent en doet? Of is stilletjes iets anders aan de hand? De enorme bekendheid van Lean en Agile werken die de afgelopen jaren zo sterk is geweest lijkt voorbij het hoogtepunt te zijn. Beide methodes zijn erop gericht om veranderingen en verbeteringen in de huidige processen door te voeren om betere kwaliteit te leveren met minder verspilling. Het gros van de medewerkers van organisaties wordt hierin getraind om zo op alle vlakken te verbeteren en wendbaar en vitaler te worden. De bekendheid hiervan werd gehyped… of het had er veel van weg. Immers, elke organisatie moest wel iets hiermee gaan doen omdat anderen het ook deden. Het gevoel van niet meedoen en achterblijven (Fear of Missing Out, FOMO) was sterk…

In de praktijk
Van dichtbij heb ik zelf meegemaakt hoe deze methode is ingevoerd en hoe het werkt in de praktijk. Er worden mensen getraind om deze processen te facilteren. De teams of groepen gaan met elkaar voor een groot wit bord staan en dan begint het proces met reeds bepaalde doorlooptijden. In een notedop: de reis van definieren van ambities, met ophalen van highlights van activiteiten en projecten naar het parkeren van afgeronde zaken op de parkeerplaatsen of plaatsen van nog onbestemde zaken in de wolken. En mocht je iets speciaal willen delen, dan is er de demo. En dat alles binnen max 1.5 uur. Een manier om te weten wat er allemaal om je heen gebeurt en waar de aanwezige mensen mee bezig zijn. Dus het draagt bij om overzicht te krijgen van projecten en activiteiten, kennis te delen en op deze manier met elkaar in verbinding te staan.

Waarom het niet overal werkt
Deze methode werkt goed als vaste teams regelmatig bijeenkomen om de voortgang van hun werk te bespreken. Hoe lang elk team dit volhoudt is verschillend. Maar als het om wisselende teams of matrix-structuren gaat, dan wordt het een stuk lastiger. De variatie in aantal deelnemers en wisselende groepssamenstelling zijn niet geschikt voor deze methoden. Het is dan moeilijk om de voortgang te bewaken. Al snel wordt het orginele proces omgedoopt tot een snelle eigen variant met of zonder bord en met steeds minder deelnemers. Uiteindelijk blijft er weinig van over. De animo neemt af en de tijdsinvestering wordt een zwaar wegende factor. Het gaat steeds meer energie kosten dan dat het oplevert en daarna wordt het heel stil. Na een half jaar kan het einde al in zicht zijn.

Opbrengsten en het uitblijven ervan
De vraag is welke veranderingen en verbeteringen heeft dit nu opgeleverd en hoe wendbaar zijn medewerkers hierdoor geworden? Deze vraag zou elke groep zich moeten stellen. Immers, daar was het voor bedoeld. Gezien de eigen ervaring is het een leuke methode om je werk en projecten te delen met elkaar zodat je van elkaar weet wat een ieder die aanwezig is doet. Of het heeft bijgedragen aan kwaliteitsverbetering en minder verspilling is moeilijk te zeggen, want het heeft te kort gedraaid om hier goede uitspraken over te doen. Daarmee is alles wel gezegd. Het brengt mensen zeker niet in beweging en mensen worden niet wendbaar(der) en/of vitaler. Ze gaan er ook niet anders door denken en doen, en gaan hierdoor ook zeker niet beter samenwerken. En een grote vraag is hoe hou je mensen aangehaakt en geïnspireerd om toch weer te komen opdagen?

Als het niet meer werkt, zoek dan een andere aanpak
Inmiddels gaan er ook geluiden rond dat bij grote organisaties, zoals banken, de woorden Agile en Lean niet meer goed verdragen kunnen worden. Het zijn allergieen geworden, omdat het amper veranderingen of verbeteringen teweeg heeft gebracht, maar veel tijd en dus geld heeft gekost. De aanbieders van deze methoden hebben het zeker goed gedaan en ook goed aan verdiend. Immers, ze hebben veel organisaties verleid om hiermee aan de slag te gaan. Deze ingestapte en inmiddels uitgestapte organisaties zullen op hun beurt nu weer op zoek moeten gaan naar iets anders gezien de snelle externe ontwikkelingen. Kortom, er is meer ruimte voor andere benaderingen die mensen wel laten bewegen en beter laten samenwerken, mensen dieper verbinden om samen gewenste veranderingen en vernieuwingen te realiseren. De tijd voor HoopWerkt lijkt aangebroken! Doet u mee? www.hoopwerkt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *