Managen van angst of leiden met Hoop?

Wist u dat de negatieve gevolgen van gebrekkige aansluitingen tussen teams de gehele organisatie kwetsbaar maakt met verhoogde risico’s op een slechte afloop? Teams en hun leidinggevenden die te maken hebben met overleven, stress en spanningen omdat ze ‘niet goed hun werk doen’ of omdat de aansluiting met andere afdelingen verre van optimaal zijn, zijn vaak kwetsbaar. Ook onbekendheid met het belang en de meerwaarde die dergelijke teams kunnen bieden in de gehele procesketen is een reden waarom het stroef loopt. Dit kan gaan om ondersteunende teams die vooral intern de boel op orde (moeten) houden alsook om inhoudelijke of productteams, die zich vooral naar buiten toe profileren. Het gebeurt in elke sector. Ermee wegkomen kan, maar dan bent u aan het gokken op een verkeerde afloop. Als u dat wilt, dan hoeft u niet verder te lezen. Het zal uw tijd wel duren.

Als u er wel wat aan wilt doen voor uw team en organisatie voor het te laat is of u overkomt, dan zijn er twee manieren om deze kans te verminderen dat u iets negatiefs overkomt. De eerste manier is om de dreiging van negatieve gebeurtenissen tegen te gaan door angst te managen. Dit wordt het meest toegepast want dit is denken en werken vanuit angst. Dit is onze standaardinstelling die we goed kennen en kunnen. Hier is alles erop gericht om het risico te verlagen dat u en uw team iets negatiefs overkomt. Op deze manier wordt gewerkt aan het voorkomen van instabiliteit, wat logisch en noodzakelijk is. Voorspelbaarheid is hier een belangrijke factor, maar gaat vandaag de dag niet meer op waardoor mensen nog krampachtiger vanuit angst gaan werken.

De gevolgen hiervan zijn fragmentatie, verspilling en verstarring omdat iedereen bezig is het risico voor zichzelf te verlagen. Mensen gaan vanuit zelfbehoud handelen om zichzelf te beschermen en werken vanuit een slecht(st)e versie van zichzelf. We reageren als mensen nu eenmaal sterker op angst dan op elke andere emotie. Door dit zelfbehoud en ons handelen vanuit primaire reacties, ontstaat er afstand en onbegrip waardoor communicatie moeizaam verloopt. Pogingen om mensen in beweging te krijgen lopen op niets uit. Elke beweging betekent namelijk extra risico en dit is wat we juist willen tegengaan vanuit het managen van angst. Deze werkplekken en relaties vreten energie waardoor mensen druk zijn om zichzelf staande te houden, maar er uiteindelijk weinig stappen voorwaarts gemaakt worden. En de dreiging van negatieve afloop nog onverminderd aanwezig is.

De tweede manier is om niet vanuit angst te werken, maar juist het omgekeerde te doen: vanuit Hoop te werken. Hoop betekent de kans te verhogen om met zekerheid iets goeds en zinvols te laten ontstaan. Hier laten we angst voor wat het is, we gaan het niet analyseren of negeren, maar accepteren dat het er is. We maken een bewuste keuze om voor iets anders te gaan, namelijk het werken met Hoop om perspectief te creëren. Dit heeft een ander denk- en werkkader en is daarom niet vanzelfsprekend voor de meesten. We zullen ons dit moeten aanleren om dit eigen te maken en in de praktijk structureel toe te passen.

Leiden met Hoop is een wezenlijk andere manier van denken en handelen, die andersoortige waarde-verhogende uitkomsten oplevert. De gevolgen of beter gezegd, de bijkomende voordelen van Hoop zijn bijzonder. Werkplekken en werkrelaties worden getransformeerd naar hoogwaardig met 4 P’s van Profit, Purpose, Pleasure en emPowerment. Mensen werken hierdoor vanuit de beste versie van zichzelf. Dit uit zich in betere kwaliteit van werk en leven met veel lager mentaal verzuim en minder gedoe op het werk alsook thuis. Mensen komen met Hoop wel in beweging om te leren en te ontdekken dan dat ze vanuit hun ‘stulpje’ bezig zijn. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en ze het vooral zelf willen.

Waarom vertel ik dit? Omdat we onszelf tekort doen met onze huidige en beperkende manier van denken en werken. Door Hoop toe te voegen aan ons denken, gaan we breder kijken, slimmer werken en anders organiseren. Er ontstaat er een groter continuüm van nieuwe kansen en mogelijkheden om te handelen. Niet door meer te doen, maar door anders te werk te gaan waardoor er positieve energie gaat ontstaan met een aanzuigende werking. We krijgen onze zaken sneller en beter voor elkaar krijgen met meer ruimte en rust.

Door te leren leiden met Hoop krijg je naast het managen van angst een andersoortige benadering erbij om het risico te verlagen dat er iets negatiefs gebeurt. Hierdoor kun je instabiliteit voorkomen én ook navigeren met onzekerheid om mee te kunnen in de huidige tijd van snelle en onvoorspelbare veranderingen. En hoogwaardige werkplekken en werkrelaties met 4P’s maken elk team en elke organisatie krachtiger en duurzaam op een unieke manier. Zo creëren we perspectief én verlagen we drastisch de kans op een verkeerde afloop.

Kortom, maak werk van Hoop door ermee aan de slag te gaan. U zult er versteld van staan welke ongekende mogelijkheden en kapitaal u hiermee kunt aanwenden.

Nu beginnen betekent voor de zomervakantie al de eerste concrete resultaten: kansrijke vernieuwingsinitiatieven die er met zekerheid toe doen. Kom in actie en maak kennis met het HoopWerkt-programma via www.hoopwerkt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *