Waar zit de veerkracht in de verborgen wereld van NAH?

Waar zit de veerkracht in de verborgen wereld van NAH?

Uit de vele gesprekken met families en naasten met ernstig NAH (niet aangeboren hersenletsel) komt het volgende naar voren.

Mensen worden van de ene dag op de andere dag geconfronteerd met een ernstige complexe situatie. Ze komen terecht in een slechte film zonder script en voorbereiding. Ze moeten alles zelf uitvinden en zich veelal assertief opstellen om gehoord te worden met betrekking tot hun wensen en mogelijkheden. Er is sprake van levend verlies en tegelijkertijd moet alles in het werk gesteld worden om de herstelkansen van hun dierbare te verhogen om nog zicht te hebben op toekomstperspectief.

De behandelende artsen en zorgprofessionals doen wat ze kennen en kunnen. Ze werken volgens de protocollen en richtlijnen. Dat is goed en hoe het hoort. Maar is dit voldoende of is er meer nodig? Daar zit nou juist de crux.

Complexe situaties zoals ernstig NAH vereisen veel meer. Er is een veelheid aan diverse problemen, die op diverse domeinen en bij diverse disciplines liggen. Die moeten erbij betrokken moeten worden om een totaalbeeld van de situatie te verkrijgen. Daarbovenop komt nog de specifieke deskundigheid en inzicht van elke behandelaar zelf, die voldoende tijd, aandacht en energie moet maken om de getroffene en de naasten en mantelzorgers met NAH goed te begeleiden. En om erachter te komen wat er speelt in de leefwereld. Die wordt namelijk direct getroffen door de opgetreden onverwachte situatie. Immers, NAH heb je niet alleen.

Er zijn veel puzzelstukjes die op, naast en onder de tafel liggen. Deze moeten weer bij elkaar gelegd worden om een weer samenhangend geheel te kunnen vormen. Hier ligt juist de (veer)kracht en energie van de verborgen wereld om de herstelkansen te verhogen en acceptatie van het nieuwe leven te laten plaatsvinden.

In de huidige praktijk is er onvoldoende tijd, begeleiding, begrip en capaciteit. Mensen en naasten met NAH voelen zich niet gehoord en niet serieus genomen door behandelaars. Ze worden veelal weggezet als ´lastig´ of ´overbelast´ en voelen zich daardoor getraumatiseerd. En nog meer als er cultuurverschillen en taalbarrières zijn. Het tegendeel is waar.

Deze families zijn zich bewust van de ernst van de situatie. Ze zoeken juiste hulp en begeleiding om de herstelkansen van hun dierbare te verhogen. Ze doen al veel en willen nog meer doen vanuit de leefwereld voor hun dierbare. Ze moeten tegelijkertijd hun eigen situatie weer herijken om hun levens te vervolgen in een slechte NAH-film waarin ze opeens ongevraagd in zitten. Het is een enorme zoektocht om uit te vinden wat de getroffene zou kunnen helpen voor meer herstel. Dit vraagt maatwerk, creativiteit en goed luisteren en observeren waar kleine veranderingen optreden over een langere periode.

De antwoorden op hun vragen zijn niet te vinden in de protocollen. Of in een 10-minuten gesprek met de behandelend arts, of in een MDO van 30 min 1x per maand. De naasten voelen zich niet goed begrepen en geholpen, en stellen zich daardoor anders, stelliger en harder op. Dit is geen kritiek, maar een constatering dat er echt meer nodig is en gedaan moet worden om deze groter wordende groep beter te begeleiden.

Dit is waarom het NAH Consultatiebureau is opgericht. Om juist naasten en families met ernstig NAH te begeleiden in het complexe zorglandschap om hun herstelkansen te verhogen en nieuw toekomstperspectief te creëren. Middels het project Familiekracht begeleiden we gezinnen met ernstig NAH, maar ook daarbuiten is het de moeite waard om contact op te nemen en de mogelijkheden te bespreken als u denkt dat er meer herstel mogelijk is en/of meer begeleiding wilt.

De samenwerking met behandelaren en zorgprofessionals is relevant. Zeker in de huidige tijden van tekorten van tijd, capaciteit, personeel en specifieke NAH kennis. Het NAH Consultatiebureau kan een waardevolle aanvulling kan zijn op deze tekorten voor het ontzorgen en ondersteunen van zorgteams bij complexe situaties. Het inhuren van deze begeleiding voor het verhogen van herstelkansen bespaart behandelaren tijd en energie voor lange en veelal lastige gesprekken en levert betere resultaten, meer werkplezier, referenties en statistieken voor uw praktijk of organisatie op. Maar vooral meer ´tevreden´mensen en families met ernstig NAH.

Ook zorgverzekeraars hebben hier belang bij voor hun verzekerden. Goede NAH-begeleiding vanaf het begin om de herstelkansen te verhogen bespaart duurdere en toenemende NAH zorgkosten op de langere termijn. Met elkaar in gesprek gaan en denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen levert win-win-win situaties op. Laat van u horen en neem contact op voor een afspraak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *