Het verlangen naar toekomstperspectief ligt in eigen hand

Het besef dat de ingezette veranderingen door een onzichtbaar virus van blijvende aard zullen zijn kan aanleiding geven tot frustratie en neerslachtigheid. Echter, het kan ook kansen bieden. Het bekende kijken naar iets: is het glas half leeg of half vol? Afhankelijk van hoe je naar de situatie kijkt zal dit een bepaald beeld en gevoel oproepen afhankelijk van uw mentale gesteldheid.

Aangezien er genoeg geschreven en geroepen wordt vanuit de optiek van een half leeg glas en voornamelijk angst de boventoon voert, is het belangrijk om ook een ander geluid van hoop te laten horen. Er zijn veel mensen die inmiddels genoeg hebben van de beperkende maatregelen, maar dat wil niet zeggen dat er geen kansen zijn.

Deze tijd van minder mobiliteit en vrijheid om er op uit te gaan zorgt ervoor dat we meer tijd over hebben voor andere dingen. Voor de één prettig, voor de ander juist niet. Het biedt kansen om zaken op een rij te zetten en dichter bij jezelf te komen wie je bent, wat je doet en wat je écht wilt. Deze tijd van vertraging is belangrijk om jezelf in de spiegel aan te kijken en beter te leren kennen waartoe jij op aarde bent. Hoe vaak heb je of neem je de tijd om hierover na te denken? Wat is er nodig om rust in je hoofd te creëren en helder te waarnemen wat er werkelijk gaande is? Of is het juist deze rust die je niet kunt verdragen door een onrustige geest, die je constant blijft voeden met negatieve gedachten en emoties waardoor je onzeker en angstiger wordt?

Het is duidelijk dat business-as-usual niet meer opgaat en dat ieder persoon, team of organisatie zich zal moeten beraden over welke kant op te gaan. Een mooi uitgangspunt om pas op de plaats te maken en dieper of collectief te reflecteren waar je voor staat en waar je voor wil gaan. Hoe wil je dat de toekomst eruit ziet en/of naar welke toekomst wil je toe werken? What should business be like then?

Dit zijn essentiële vragen vanuit het Hoop-denken om de kans te verhogen op het realiseren van zinvolle uitkomsten die ertoe doen. En zo ook toekomstperspectief creëren. Het Hoop-denken is een bewustwordingsproces waarin mensen veel dichter bij hun ware kracht en aard komen en van hieruit kunnen werken dan werken vanuit aangeleerde automatismen om zichzelf staande te houden opgelegd of gevraagd door de (werk)omgeving.

Wanneer je vanuit je kracht werkt, kost het minder moeite, ervaar je meer zingeving en werkplezier, en bereik of overtref je de gestelde doelen op een duurzame manier. Wanneer je vanuit je aangeleerde automatismen werkt, doe je kunstjes zonder dat je van binnen beter voelt en kost het veel meer energie dan dat het oplevert. Deze onbalans in energie zorgt ervoor dat mensen zich slechter gaan voelen met de tijd. Zeker in deze uitdagende tijd waarin mensen meer en langer geconfronteerd worden met de eigen gedachten en de aanhoudende negatieve berichtgeving die dit versterkt. Onze mentale gezondheid is verslechterd.

Het zijn andere tijden en dit vraagt om anders denken en doen. Het is aan jou om te bepalen waar je voor gaat. Als je het denken en werken met Hoop wilt leren en toevoegen aan je huidige denken, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor je open met nieuwe kansen en mogelijkheden waar je geen weet van had. Het is aan jou om te kiezen. Als je kiest voor Hoop, dan ga je voor energie, veerkracht en zingeving. Dit verbetert samenwerken en voorkomt mentaal verzuim en burn-outs. Wij helpen jou en je team hierbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *