2021, Het Jaar van Hoop of wederom een jaar van Onzekerheid? (artikel 2 van 2)

Werken met Hoop stimuleert het gebruik van diverse soorten intelligenties waar mensen over beschikken. Naast het IQ ook het emotioneel (EQ) en spiritueel (SQ) vermogen. Deze laatste twee vermogens spelen in onzekere situaties misschien nog een veel grotere rol in uitdagende en onzekere situaties. Ze bepalen hoe mensen erin staan, wat ze voelen en durven, en of zij zich begrepen en verbonden voelen of niet. Alleen communiceren op ratio-niveau (IQ) is onvoldoende waardoor mensen zich tekort gedaan voelen en juist meer weerstand en daarmee negatieve energie ontstaat. En het effect van schaarste op het gedrag van mensen mag niet onderschat worden (zie deel 1). Dit heeft een sterke invloed op de mentale gesteldheid van mensen en hun (lage) bereidheid om te bewegen.

Door de drie verschillende intelligenties tegelijk aan te wenden, ontstaat er verbinding op diepere niveaus van binnen, met onszelf, anderen en de omgeving. Waardering voor eerdere ervaringen, impliciete kennis en het gevoel voor eigenwaarde komen hier aan bod en dit maakt mensen alerter én rustiger van binnen. Het lichaam maakt ook minder stressgevoelige chemische stofjes (adrenaline en cortisol) aan, maar meer andere stofjes die ontspannend werken en een goed gevoel geven (serotonine, oxytocine en endorfines). Mensen gaan zich anders gaan voelen in dezelfde situatie. De bewustwording en chemische veranderingen helpen om helder(der) waar te nemen.

Eerst het accepteren van de situatie zonder het meteen te moeten bevechten of ontvluchten. En dan meer zien, verbeelden, voelen en hierop reflecteren en nieuwe inzichten opdoen. Samen een holistisch beeld creëren van de situatie, dat begrijpelijk is en waarin verschillende perspectieven samenkomen. In tegenstelling tot het angst-denken waarin éen perspectief leidend is (ingegeven door macht en controle ), ligt de kracht van Hoop-denken juist in het toelaten van verbeeldingskracht en het verenigen van diverse perspectieven. Zo ontstaat er snel meer draagvlak en gezamenlijkheid.  Ook het uitgangspunt van overvloed in plaats van schaarste maakt dat mensen zich hier anders gaan opstellen en meer zijn geneigd te geven dan te halen. Prettiger in de omgang en elkaar willen helpen door overstijgend denken dan alleen het eigen domein willen beschermen wordt hier de norm.

Hieruit volgen gerichte en verantwoorde acties, die passend zijn in de heersende situatie. Geen risico’s vermijden, maar risico-bewuster worden en het juiste durven doen wat nodig is en impact maakt op diverse lagen. Mensen willen bewegen, leren en toewerken naar een andere of betere situatie zonder het huidige te bevechten waardoor er onnodige verspilling van energie, tijd en geld  plaatsvindt. Dit kan betekenen om een ander pad op te gaan of nieuwe wegen aan te leggen die er nog niet zijn. Hoop-denken leert mensen omgaan met onzekerheid en opveren bij niet-verwachte resultaten of in lastige situaties. Niet stoppen bij de eerste tegenwind, maar herpakken en iets anders doen tot het werkt en kracht putten vanuit de vermogens, EQ en SQ. Hierdoor worden mensen mentaal sterker en vermindert en/of voorkomt dit mentaal verzuim.

Zo ontstaat een wendbare en veerkrachtige levenshouding om verantwoorde acties te nemen en  perspectief te creëren. Met blijven leren, eigenaarschap en zelfregie wordt het menselijk potentieel volledig benut. Dit is wat mensen écht laat doen wat er toe doet én dat zij voelen dat zij er ook toe doen. Zingeving en bezieling zijn uitkomsten die hieruit voortkomen en mentale stress met zekerheid verlagen. Beter samenwerken, vernieuwen en echte transformatie van binnenuit zijn zo eenvoudig en goed te realiseren met dezelfde mensen en systemen.

Door het breder denken worden uitdagingen als nieuwe kansen gezien, daarmee is de (buiten)cirkel weer rond. In deze (buiten) cirkel is er sprake van positieve energie waardoor mensen beter in hun vel (komen te) zitten en meer werkplezier en empowerment ervaren. Daarmee kunnen zij naar een next level gaan om de nieuwe uitdagingen niet alleen beter aan te kunnen, maar ook te slagen met het aangelegde fundament van Hoop-denken. Kortom, mensen hebben nu de mogelijkheid om niet alleen in de (binnen)cirkel  te (moeten) blijven vastzitten, maar kunnen ook de (buiten)cirkel bewandelen. En ook omgekeerd als de situatie echt bedreigend is om het angst-denkend weer leidend (tijdelijk i.p.v. permanent) te laten zijn. Dit gezonde samenspel geeft een opwaartse spiraal en is duurzaam. Einde deel 2 van 2.

Kortom, wacht niet af tot het overwaait, maar overstijg onzekerheid door zelf en samen kansrijke toekomstperspectieven te creëren. Doet u mee om 2021 een Jaar van Hoop te maken? Laat ons u helpen met uw vraag of behoefte via www.hoopwerkt.net, info@hoopwerkt.net of 079-7113552.

Hoe Hoop-denken mensen sterker maakt in onzekere tijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *